Teraz jest 10 wrz 2010, o 01:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Stwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Temat: Re: Uwaga odnosnie konkursu literackiego
PostNapisane: 8 lut 2010, o 22:42 
Tutor

@up
przeciez to tlumaczenie nie ma nic wspolnego z tibia.pl?
podkreslil, ze tlumaczy (nie wiem po co, ale napisal)

gry, online, tibia
PostNapisane: 9 lut 2010, o 08:17 
Bywalec

Nie kumasz?..
Skopiował fragmenty przetłumaczonej księgi z RL Rooka z Tibii.pl -.^

Wszystko się zgadza o Kylindrze , o zatrutych strzałach itd ^^

--
Zamiast napisać coś WŁASNEGO to skopiował (nieco przerobił słowa , ale sens ten sam) tłumaczenie księgi o Kylindrze Ennorath z Tibia.pl

---
koziol567 napisał(a):
Oto jej treść (spróbuję przetłumaczyć)
Pewnego razu na Rookgaard, była mała dziewczyna. Nikt nie wiedział skąd się ona wychodziła z założenia i jaki jej cele były. Pierwsza rzecz którą zobaczyła, był wielki Cipfried. Chociaż Cipfried był miły, ona wściekał się na niego i podrapał jego twarz tak bardzo jak tylko mogła, aż pięciu "wieśniaków" przybyło pomoc Cipfried`owi. Szybko leczył swe własne rany, Cipfried nazwał ta dziewczyna "Kylindra Ennorath". Kylindra, będący małą dziewczyna bardzo chciała nauczyć się sztuk walki. wkońcu znalazła mały łuk z którego strzelała do małych kreatur,ale przeważnie strzelała z gwoździ i jej miecza. Im dłużej pozostawała na Rookgaard, tym gwałtowniej stawała się agresywna aż któregoś dnia, rozpoczynała atakować ludzi chociaż sama mieszkała w tym miasteczku. Król tibianus rozzłościł się słysząc że ta mała dziewczyna przynosi strach do miasteczka w którym panował pokój, wysłał wnet 5 swoich poddanych na RookGaard aby wywieźli ją z miasteczka. Od tamtego czasu nikt
z tamtych ludzi już o niej nie słyszał. Ktoś powiedział że Kylindra wypłynęła z rookgaard do carlin. inni mówią że się utopiła. Jeszcze inni mówią że kylindra coś sobie zrobiła(<--nie wiem czy to dobrze przetłumaczyłem). Cokolwiek się z nią stało po roku mieszkania w przerażeniu,(tu też nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem-->)zaczeli szukać kylindry w najdalszych miejscach w których mogliby się znajdować na wyspie żywi a nawet wśród orków.

wszyscy myśleli że miasto było bezpieczne, ale byli w błędzie.
Jak wiemy do rookgaard`u przybyły Minotaury przez drugi portal.
Zaczeli najmować miejscowe orki znali(minotaury)/znających(orki) 5 trików(?)
z ogniem i energią. Ale na Kylindre, najmniej oddziaływały te dziwne patrzące krowy na dwóch nogach. (<--też nie wiem czy dobrze :P). Z jej łukiem, mieczem i zatrutymi strzałami, odepchnęła linie wojska minosów i postawiona oko w oko z bojącym się minotaurem magiem. Kylindra wiedziała, że nie wytrzyma też długo przeciwko minotaurowi magowi który pobiegł do portalu. Jednakże, wcześniej mogła wskoczyć do niestabilnego portalu, i najprawdopodobniej jej pewna śmierć, zobaczyła jaskrawe światło.
Minotaur mag przestał biec za mało Kylindra i położył kres, zamykająć drzwi jego czarną magią. Kylindra, była tak zła że wypuścić kilka strzał w kierunku światła(chyba znajdowała się za drzwiami koło portalu) . Jednakże, strzały spadły w odległości 2 stóp od niej, jak by uderzały coś poza ziemią.
Wtedy złapała swój miecz i pobiegła do światła, które nie wydawało się zbliżać z jakimkolwiek krokiem. Biegła całymi godzinami, może nawet kilka dni. Gdy w końcu runęła na ziemię, wyczerpany z próbowania atakowania to którego nie mogła zobaczyć, krzyknęła na to. "DLA JAKIEGO RODZAJU DEMONÓW PRACUJESZ?" krzyknęła, na zewnątrz dostając odpowiedź.

Po tym jak zemdlała z wyczerpania i płaczu, jaskrawe światło przygasło i ze światła osoba, nie człowiek ani kobieta szła/szedł/szło w kierunku niej.
Osoba popatrzyła na nią, wziął jej miecz i powiedziała: "dziewczynko. Możesz biec tak szybko jako najszybszy koń w królestwie, być tak silnym jak demony, ale nie masz pokory rozumieć co dzieje się wokół ciebie. Twój miecz, opływa krwią ludzi, kobiet, dzieci, trollów, orków i wieloma innymi istotami żywymi, których życia wziąłeś bezprzedmiotowo,powinien pozostać na wyspie żeby przypomnieć każdemu, że źle zrobiłaś. Twój miecz będzie znany jako Miecz Furii i będzie pomiędzy płonącymi kamieniami, i tylko może być dotknięty przez skromnych. ". Począwszy od tego dnia, jej miecz można zobaczyć wiele razy na kamieniu, na środku ognia i będzie tam tak długo dopóki nie pojawi się skromny by posiąść miecz, który był więcej pobłogosławiony niż przeklęty. "
Chce bardzo zdobyć dobre items moje opowiadanie 2 Pozdrawia Naadi I Agenon

/\ "niby" jego pracę porównaj z tym :

Obrazek
Obrazek

Mieliśmy napisać COŚ WŁASNEGO , coś SAMEMU napisać.
Nie wmówicie mi , że on sam wymyślił historię Kilyndry Ennorath , motywy z Cipfriedem , z Mino Magiem , z zatrutymi strzałami itd -.^

Widać , że plagiat.

Tutaj macie temat do ORYGINALNEGO opowiadania (tłumaczenia księgi z RL Tibii) nt. Kilyndry Ennorath ;]
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=219974

Aaa i na forum.tibia.pl w tym temacie co macie link wyżej spójrzcie na date napisania postu/tłumaczenia nt. Kilyndry Ennorath ;]

PostNapisane: 9 lut 2010, o 13:08 
Tutor

nie kumam. pokaz fragmenty ktore skopiowal, bo wg mnie to wyglada na jego tlumaczenie..

PostNapisane: 9 lut 2010, o 16:12 
Bywalec

Zaznaczyłem Ci , porównaj.

Jezu ^^

A pozatym mieliśmy napisać COŚ WŁASNEGO a nie tłumaczyć coś przetłumaczonego.
On nawet mógł nie tłumaczyć tego samego , tylko wziąść to z Tibia.pl i zmienić kolejność słów lub słowa by sens był ten sam , ale by nie wyglądało na plagiat.

Widać , że "tworzył to od podstaw"
:lol:

PostNapisane: 9 lut 2010, o 16:26 
Tutor

jego pierwsza praca nie ma nic wspolnego z ksiazka i bedzie brala ona udzial w konkursie. za drugiego posta dostal ostrzezenie.

@down
to oczywiste ;)

PostNapisane: 9 lut 2010, o 18:16 
Bywalec

Pierwsza praca jest ok ;P

Mi chodziło o drugą pracę.
Uważam , że w takim wypadku podczas sprawdzania prac nie powinno się jej brać pod uwagę.

PostNapisane: 3 mar 2010, o 00:32 
Pan kierownik

Soft Boots zdobywa OldStar, proszę o kontakt pw na forum.

Stwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]